tiistai 10. tammikuuta 2017

Taivaallisen hyvää raakakakkua mintun ja suklaan makuisena

Vain taivas on rajana, minkälaisia raakakakkuja superterveellisistä raaka-aineista voi loihtia. Olen maistattanut niitä perheelläni ja ystävilläni monenlaisia ja yksi tuntuu olevan ylitse muiden - minttu-suklaa raakakakku! Kaikista kriittisimmätkin herkkusuut ovat siitä pitäneet. Yleisön pyynnöstä julkaisen reseptin täällä blogissani; herkuttelua hyvällä omallatunnolla parhaimmillaan :)

Raakakakku koostuu nimensä mukaisesti kahdesta kerroksesta: suussasulavasta suklaasta ja raikkaasta mintusta. Suklaakerroksen pääraaka-aineina ovat avokado, banaani ja raakakaakaojauhe ja minttukerroksen cashewpähkinä. Itse kakku valmistuu samoilla periaatteilla kuin aikaisemmin julkaisemani mustikka-vanilja raakakakku.

Kirjoitan ohjeen kerralla isolle kakulle (halkaisija n. 23 cm), sillä tätä kannattaa kerralla tehdä enemmän :) Jos kuitenkin haluat pienemmän kakun, puolita reseptin ainekset.





Minttu-suklaa raakakakku (iso kakku)


Pohja:
 
4 dl manteleita (vähintään 2 tuntia vedessä liotettuna)
2 dl kookoshiutaleita
6 tuoretta pehmeää taatelia
ripaus hyvälaatuista luonnonsuolaa

 
Suklaakerros:

1 kypsä avokado
1 (luomu)banaani
1 dl cashewpähkinöitä (vähintään tunnin vedessä liotettuna)
3 rkl hunajaa (tai agavesiirappia tms.)
ripaus hyvälaatuista luonnonsuolaa
6 rkl raakakaakaojauhetta
1/2 dl kookoskermaa
1 dl sulaa kaakaovoita (voit korvata osittain tai kokonaan kookosöljyllä)


Minttukerros:
 
3 dl cashewpähkinöitä (vähintään tunnin vedessä liotettuna)
1 1/2 dl kookoskermaa
2 rkl hunajaa (tai agavesiirappia tms.)
1 tl piparminttu-uutetta
ripaus spiruliinaa (antaa minttukerrokselle vihertävän värin)
1 dl sulaa kaakaovoita
 
 
Aloita raakakakun valmistus pohjamassan valmistuksesta. Laita ensin mantelit, kookoshiutaleet ja suola blenderiin ja jauha ne karkeaksi rouheeksi. Lisää taatelit ja sekoita kaikki pohjan ainekset sekaisin. Pohja saa jäädä rouheiseksi, jolloin se tuo kontrastia pehmeään täytteeseen. Painele massa irtopohjavuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi. Laita vuoka pakastimeen täytteen valmistamisen ajaksi ja puhdista blenderin kulho. 
 
Jos käytät raakakakun valmistuksessa kaakaovoita, laita se pienessä kulhossa vesihauteeseen sulamaan (kuumaa vettä sisältävän kattilan päälle kulho, jossa kaakaovoi sulaa pikkuhiljaa; älä kuumenna liikaa, jotta kaakaovoin arvokkaat ravintoaineet eivät tuhoudu). Myös kookosöljy on usein kiinteää ja täytyy tällöin sulattaa, mutta se sulaa huomattavasti kaakaovoita nopeammin.
 
Valmista ensin suklaakerros. Laita blenderin kulhoon paloiteltu avokado ja banaani, liotetut cashewpähkinät, kookoskerma, hunaja, suola ja kaakaojauhe ja blendaa seos tasaiseksi. Lisää seokseen blenderin käydessä ohuena nauhana puolet sulatetusta kaakovoista. Seoksen kuuluu olla melko jämäkkää ja paksua, sillä kaakaovoi ei jähmetä sitä samalla tavalla kuin enemmän cashewpähkinää sisältävää minttukerrosta. Kaada suklaatäyte vuokaan pohjamassan päälle ja laita pakastimeen jähmettymään. Puhdista blenderin kulho.
 
Lopuksi valmista minttutäyte. Laita blenderiin liotetut cashewpähkinät, kookoskerma, hunaja ja piparminttu-uute ja sekoita tasaiseksi. Lisää spiruliinaa varovasti ripaus kerrallaan, kunnes minttukerros on mielestäsi tarpeeksi vihreää (kuuluu olla vaalean vihreää). Lisää lopuksi seokseen blenderin käydessä ohuena nauhana loput sulatetusta kaakovoista. Kaada minttutäyte hienoisesti jähmettyneen suklaatäytteen päälle ja laita vuoka takaisin pakastimeen. Anna jähmettyä kunnolla; saa pakastua kohmeiseksi, jotta on helpompi irrottaa vuoasta, kannattaa myös leikata paloiksi kohmeisena. Voit myös pakastaa raakakakun myöhempää käyttöä varten; ota tällöin sulamaan vähintään tunti ennen kakun syömistä. Raakakakku säilyy jääkaapissa muutaman päivän.


Nauti laadukkaan tee- tai kahvikupposellisen seurana - ilman huonoa omatuntoa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti